BİZDEN HABERLEREĞİTİM ETKİNLİKLERİMANŞET HABERLER

“Her çocuk öğrenir, bazen aynı anda, bazen farklı anda, bazen aynı yolla, bazen farklı yolla… “

İşte! Çoklu zekâ kuramının kısaca özeti, “Her çocuk öğrenir, bazen aynı anda, bazen farklı anda, bazen aynı yolla, bazen farklı yolla… “ Zaten kullanılan bilimsel araştırmalar ve felsefelerle bunu göstermektedir.

Başkent Öğretmen Atölyeleri kapsamında düzenlenen eğitimlerimizin sekizinci ve son oturumu 26 Mayıs 2022 Perşembe günü saat 20.30 da Eğitimci Yazar Sayın Nurcan Saz hocamızın “Çoklu Zekâ Teknikleri ” sunumu öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Her insanın çalışma, öğrenme ve anlama yolları farklıdır. Zekânın hayat boyu öğrenilebileceğini ve “Zekâ bilgiyi işlemeyle ilgili bir kapasitedir” diye tanımlayan Howard Gardner, kişinin güçlü yönlerini bulmalarına olanak tanıyan çoklu zekâ kuramı geliştirirken araştırmaları sırasında zekânın 8 alanı olduğunu bulan Howard Gardner’ın kendi konuşmasından minik bir video ile sunumunu başlatan

Nurcan SAZ hocamız; Çoklu zekâ kuramı zekânın sayısal olarak sabitlenmesi olmadığını ve zekâ alanlarının saptanmasında test dışı yani; gözlem, işaretleme listesi, dereceleme ölçekleri, anekdot kaydı, kimdir bu ve görüşme tekniklerinin kullanılması ve nasıl kullanılacağını da açıklayarak,

Prof. GARDNER’ın tanımladığı sekiz zekâ türlerini

  1. Sözel – Dilsel Zekâ
  2. Mantıksal – Matematiksel Zekâ
  3. Görsel – Mekansal Zekâ
  4. Bedensel – Kinestetik Zekâ
  5. Müziksel – Ritmik Zekâ
  6. Kişisel – İçsel Zekâ
  7. Kişilerarası – Sosyal Zekâ
  8. Doğa – Varoluşcu Zekâ

Ve bu zekâsı güçlü olan çocukların/ insanların özelliklerini, zayıf olanların ise hangi etkinliklerle geliştirebileceğimizi örneklerle üzerinde durmuştur.

Ardından günlük etkinliklerin sınıf içi uygulamaların sekiz zekâ alanı dikkate alınarak yapılırsa daha etkili olacağını söyleyerek çoklu zekâ uygulamalarına yönelik örneklerde vererek karşılıklı sohbet edilmiştir.

Ayrıca, her öğretmen baskın olduğu zekâ alanına göre ders sunma eğiliminde olduğunu, öğretmenlerinde kendi zekâ alanları konusunda farkındalık düzeyinin artırılması için öncelikle hangi zekâ alanında baskın olduğunu saptamasını ve geliştirilmesi önererek yetişkinlere yönelik çoklu zekâ tanıtım listesi gözlem ve değerlendirme formu vermiştir.

Çok keyifli geçen oturum için hocamıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu