Erken çocukluk döneminde; okul öncesi eğitimi, her ülkenin ekonomik durumu, kadın istihdamı, kültürü ve alışkanlıklarından dolayı birçok farklılıklar gösteriyor.
Ülkelerdeki bu farklılıkları, uygulamaları yerinde gözlemleyemesek de konuğumuza tüm aklımızda olan soruları sorarak kendi kültürümüze uygun olan güzel örneklerden yararlanarak, biz eğitim sistemimize nasıl uyarlayabiliriz veya biz bu konuda daha iyiyiz, başka ne yapabiliriz? Gibi düşüncelerinizi uygulamaya geçirerek mesleki gelişimimize de katkı sağlamak için “Okulöncesi Eğitim Sistemi” ile ilgili sorularımızı 22 Şubat 2022 Salı Günü Saat 21.00’de USA. Pensilvanya, Lock Haven Üniversitesinden Öğretim Görevlisi sayın Dr. Tuğçe B. ARDA TUNÇDEMİR hocamız yanıtladı. İki buçuk saat birlikte çok verimli bir etkinlik gerçekleştirdik.
Sunum sonunda bizim de okul öncesinde çok iyi olduğumuz, çok güzel sınıflarımızın olduğu, çeşitli ve güzel etkinliklerimizin olduğu basit etkinliklerden de büyük etkinliklerin yapılabildiğini konuştuk.
Katılımcı öğretmenlerimizden sunum sonunda en etkilendikleri durumu sorduk bakın neler çıktı.
*Özgün fikirler ve emek,
*Hava eksi derecede olsa bile mutlaka çocukların dışarıya çıkmaları,
*Çocukların güçlü oldukları alanı destekleyip, zayıf oldukları ya da ilgi duymadıkları alana zorlanmamaları,
*Sınıflarda bulunan öğretmen sayısı avantajı, ( en az iki öğretmen ve bir yardımcı)
*İşaret diline verilen önem,
*Eğitim sistemi olarak büyük farklılıkların olmadığı,
*Okul müdürlerinin çevre halkının oyu ile seçilmesi,
* Şehirde yapılan programla, köyde kırsal kesimlerde yapılan programların bölgeye göre farklı değişiklik göstermesi,( yaşanılan yerin ihtiyacına ve isteğine göre)
*Öğretmen iş gücü çok pahalı, öğretim materyali çok ucuz
* Çocuk okula başladıktan 45 okul iş günü sonunda yaşına uygun ilk test uygulanılıyor, aileye de aynı test veriliyor uygulamaları isteniyor ( sosyal-duygusal, dil gelişim, motor beceriler ve sağlık üzerine) Ardından aile ile karşılıklı ilk konferans yapılıp, çocukların sınıfın genel durumuna göre program yapılması,
*Uyumak istemeyen çocuklara, sessiz oynayacakları sessizlik oyuncakları adı altında oyuncaklar sunulması,
*Büyük grup etkinlikleri sadece çember saatinde, hikâye okumada ve bahçede oyun etkinliğinde oluyor. Daha çok küçük grup etkinlikleri merkezlerde ve masalarda yapılıyor,
*Fen veya matematik gibi masa etkinliklerinde beş çocuktan fazlası ile çalışılmıyor,
VE DAHA BAŞKALARI…